Sistemele de încălzire prin pardoseală reprezintă una din schimbările radicale în modul de încălzire a locuințelor, care în ultimele decenii au înlocuit radiatoarele clasice.
Cu greu pot fi găsite orice aspecte negative ale acestor sisteme, poate cu excepția costurilor mai mari de instalare și întreținerea ceva mai complicată. Dar aspectele pozitive sunt numeroase, cum ar fi reducerea cheltuielilor cu energia și confortul sporit al locuirii.
Iată de ce funcționarea sistemelor de încălzire prin pardoseală este complet diferit de funcționarea radiatoarelor tradiționale:
Sistemele tradiționale de încălzire folosesc convecția. După ce apa care circulă în interiorul radiatoarelor se încălzește, de obicei la o temperatură între 60°C și 80°C, acestea transferă căldura în aerul care le înconjoară, ulterior căldura transferându-se în întreaga încăpere.
Însă această metodă are numeroase dezavantaje: aerul încălzit devine uscat, praful se răspândește mai accelerat și, cel mai important, se consumă o cantitate mare de energie pentru încălzirea apei, ceea ce face ca sistemele tradiționale de încălzire să fie destul de dezavantajoase pentru bugetul de familie și mediul înconjurător.
Metoda de lucru a sistemului de încălzire prin pardoseală se bazează pe principiul radiației. În timpul instalării, țevi sunt amplasate sub pardoseală și trec prin diferite încăperi, permițând circulația apei la o temperatură între 30°C și 35°C. Funcționarea la o temperatură mai mică (față de sistemele tradiționale) duce la cheltuieli mai mici pentru același efect de încălzire.
Căldura generată de țevi se transferă asupra pardoselii, ceea ce asigură echilibrul transferului de căldură de jos în sus în încăpere.
Nu numai că este posibilă, dar este și recomandată! Și anume, pompele de căldură reprezintă una dintre cele mai inovatoare tehnologii disponibile pe piață, datorită capacității de utilizare a surselor din exterior de energie regenerabilă (aer, ape subterane sau sol) pentru încălzirea spațiilor de locuit și producerea de apă caldă menajeră.
Ele sunt ecologice deoarece, spre deosebire de boilerele cu condensare, nu folosesc combustibili fosili și oferă avantaje economice semnificative. Dar proprietățile sistemelor de încălzire prin pardoseală fac ca integrarea să fie ireproșabilă.
Și anume, pompele de căldură trebuie să opereze într-un anumit interval de temperatură pentru a se atinge cea mai mare eficiență, ceea ce exclude combinarea lor cu radiatoarele clasice. Pe lângă folosirea unui sistem de încălzire prin pardoseală, pompele de căldură pot fi combinate și cu ventiloconvectoare. Însă acestea din urmă necesită o temperatură de aproximativ 45-50 °C, ceea ce reduce eficiența totală sistemului.
Pe lângă modelele aer-aer, care realizează încălzirea și răcirea încăperilor prin transferul de energie termică între aerul din exterior și aerul din încăpere, celelalte tipuri de pompe de căldură sunt potrivite pentru a fi combinate cu sistemul de încălzire prin pardoseală.
Cel mai des folosită pompă de căldură este aer-apă, care folosește căldura aerului pentru transferul de energie asupra apei din sistem. Acest tip facilitează nu doar încălzirea și răcirea încăperilor, ci și producerea de apă caldă menajeră.
Cel mai mare avantaj al acestui sistem este flexibilitatea lui, deoarece permite integrarea cu alte sisteme, precum sistemele termice solare și boilerele cu condensare, formând astfel un sistem hibrid.
În cazul pompelor de căldură apă-apă, căldura se obține din apele subterane, în timp ce în cazul pompelor geotermale sursa de energie se află în sol. Aceste două modele, în comparație cu cele aer-apă, asigură o eficiență sporită în tot timpul anului, indiferent de anotimp.
La alegerea celei mai potrivite pompe de căldură pentru spații de locuit sau de birouri, trebuie să luați în considerare diverși factori. În primul rând, trebuie estimată nevoia de energie necesară pentru funcționarea sistemului prin pardoseală și pentru asigurarea încălzirii optime în timpul lunilor de iarnă și, eventual, pentru răcire vara.
Pe lângă faptul că asigură un nivel înalt de căldură în timpul iernii, sistemul de încălzire prin pardoseală prezintă, totodată, o soluție interesantă de răcire în timpul verii. Modul de funcționare este, în principiu, similar: apa răcită la o temperatură între 15 și 18°C circulă prin circuite hidraulice, răcind pardoseala.
În acest caz, este nevoie de pompe de căldură , care pot prelua căldura din încăpere pentru a o transfera în exterior. Rezultatul este un confort desăvârșit în încăpere cât și pe perioada verii, ceea ce înseamnă că se poate renunța la folosirea echipamentului de aer condiționat, ceea ce duce la un consum redus de energie.
Se recomandă folosirea dezumidificatorului de aer pentru a menține umiditatea aerului în intervalul de valori între 50 și 60 la sută.
Pompele de căldură folosesc surse regenerabile pentru a produce energia termică necesară pentru încălzirea spațiului cu ajutorul încălzirii prin pardoseală, dar toate acestea sunt instalații care au nevoie de energie electrică.
Pentru ca sistemul să fie și mai eficient și pentru a crește economia de energie, combinația cu sistemul fotovoltaic reprezintă o soluție excelentă. Lumea instalează des panouri fotovoltaice pe acoperiș pentru a produce energia electrică necesară pentru funcționarea gospodăriei, astfel reducând sau chiar eliminând cheltuielile cu energia electrică (dacă în același timp se instalează un sistem de acumulare).
Însă nu toată lumea conștientizează faptul că integrarea panourilor fotovoltaice cu o pompă de căldură permite economisirea suplimentară semnificativă, atât pentru încălzire, cât și pentru producerea de apă caldă menajeră.
Casa dumneavoastră nu consumă multă energie electrică? Soluția propusă de Clivet este pompa de căldură tip split Sphera EVO 2.0, care e disponibilă într-o gamă largă de putere (de la 4 la 16 kW) și care include un rezervor de acumulare pentru apa caldă menajeră de 190 până la 250 de litri, cu funcția de protecție împotriva Legionellei. Totodată, acest model se remarcă prin designul său avansat, care se integrează perfect în interior și poate fi combinat perfect cu sistemele de încălzire de suprafață prin pardoseală, de perete sau tavan.
Dacă necesarul dumneavoastră depășește 16 kW, este mai bine să alegeți pompa de căldură de exterior monobloc Edge EVO 2.0 EXC, care asigură o eficiență extraordinară chiar și la temperaturi mici și care poate produce apă caldă menajeră la temperatură de 60 °C. Această pompă de căldură aer-apă, dezvoltată de compania Clivet, este disponibilă cu un interval de putere între 4 și 30 kW, cu posibilitatea de conectare a 6 unități într-o configurație în cascadă pentru obținerea unei puteri de 180 kW.
Răcire A++ / Încălzire A+
Putere: 2,7 – 7 kW
Răcire A++ / Încălzire A+
Putere: 2,7 – 7 kW
Răcire A+++ / Încălzire A++
Putere: 2,7 – 3,5 kW
Răcire A+++ / Încălzire A+++
Putere: 2,7 – 3,5 kW