Cum rezolvă ventilația mecanică controlată problema aerului viciat

Contrar gândirii larg acceptate, aerul din interior poate fi mai poluat decât cel din exterior. Acest lucru a fost confirmat de studiul realizat de Royal College of Pediatrics and Child Health și Royal College of Physicians, care a demonstrat că aerul din interior poate fi de 5 până la 13 ori mai poluat decât cel de afară.

Există, de fapt, o legătură între aerul pe care îl inspirăm în locuințele noastre sau la serviciu și aerul pe care îl inspirăm când ne mișcăm în aer liber? Conform cercetării recente efectuate de Institutul de fizică atmosferică al Chinese Academy of Sciences, se pare că există. Au urmărit timp de o lună întreagă concentrația pulberilor aflate în suspensie PM cu diametru de 2,5 microni – PM2,5 din aerul din spații de birouri și cel de afară, din imediata vecinătate. În timpul analizei, ferestrele au fost deschise și închise de mai multe ori, pentru a se înțelege mai bine mecanismul de înlocuire a aerului din interior cu cel din exterior. Care a fost rezultatul? Majoritatea particulelor de aerosoli găsite în spațiile din interior proveneau din exterior.

Această cercetare demontează, astfel, mitul că deschiderea periodică a ferestrelor poate fi de folos, indiferent de tipul încăperii sau condițiile meteo de afară. În măsura în care calitatea aerului este slabă, acest lucru nu face altceva decât să sporească expunerea persoanelor la particulele PM2,5 și alte substanțe periculoase, despre care se știe că se află în concentrație mult mai mare în aer liber.

Ventilația mecanică controlată

Ventilație naturală sau ventilație mecanică controlată

După cum am văzut deja, ventilația mecanică controlată este o abordare sistemică, ce asigură purificarea aerului în spațiile închise, în același timp recuperând energia termică ce este conținută de acesta. Această soluție are numeroase avantaje și nu se poate compara cu aerisirea naturală care este obținută prin deschiderea ferestrelor.

Pe de altă parte, aerisirea naturală nu permite filtrarea aerului la intrare, ceea ce poate rezulta în sentimentul de disconfort din cauza diferenței însemnate de temperatură dintre mediul intern și extern, fiind totodată și ineficientă energetic.

Unitățile de ventilație mecanică controlată protejează persoanele de expunerea la particule care pot dăuna sănătății, folosind sisteme speciale de dezinfectare a aerului și reducând consumul energetic prin recuperarea căldurii din aer.

Deci, haideți să ne îndreptăm atenția asupra a două componente care prezintă cel mai bine ventilația mecanică, făcând-o cu adevărat o soluție avansată: sistemele de dezinfectare și unitățile de recuperare a căldurii.

Sisteme controlate de ventilație mecanică și dezinfecție

Principalul și cel mai răspândit sistem de dezinfecție este filtrul electrostatic. În toate unitățile cu ventilație mecanică controlată ale companiei Clivet, acest tip de filtru poate prinde și cele mai mici particule de 0,01 μm ș asigura filtrarea conform celor mai moderne standarde. Pe piață este disponibilă totodată și tehnologia purificării electronice, care permite filtrarea avansată pentru o eficiență și mai bună în eliminarea impurităților, a bacteriilor și alergenilor.

Alte sisteme de dezinfecție în unitățile de ventilație mecanice controlate includ lămpi germicide UV-C, care purifică aerul eliminând bacteriile, mucegaiul și virușii cu ajutorul radiației ultraviolete.

Sisteme controlate de ventilație mecanică și dezinfecție

Unitatea de recuperare a căldurii: activă sau pasivă?

Este adevărat că ventilația mecanică controlată oferă avantaje incontestabile din punct de vedere al îmbunătățirii calității aerului, ceea ce influențează în mod pozitiv sănătatea oamenilor, dar această tehnologie totodată economisește energie într-un mod deosebit de eficient. Grație componentelor din interiorul unității de recuperare a căldurii (schimbătorul de căldură), energia termică din aerul extras și evacuat nu se pierde, ci contribuie la menținerea unei temperaturi adecvate a aerului curat și filtrat din mediul extern.

Această modalitate de recuperare a căldurii este cunoscută drept pasivă sau statică și nu este foarte probabil că va oferi încălzirea și răcirea aerului în timpul sezonului când nu este nici foarte cald, nici foarte rece. Pe de altă parte, recuperarea activă sau termodinamică este atunci când schimbătorul de căldură pasiv tradițional se combină cu circuitul fluidului de răcire al pompei de căldură, care se pornește la nevoie, astfel asigurându-se a doua modalitate de recuperare (adică încălzirea sau răcirea aerului), ceea ce face ca sistemul să fie și mai eficient.

Drept exemplu putem menționa unitatea ELFOFresh EVO a companiei Clivet. Ea folosește această tehnologie pentru absorbția de aer care este mai cald decât aerul înconjurător, pentru încălzire și răcire, astfel îndeplinind până la 85% din nevoile de căldură ale clădirii, în timpul sezonului atingându-se chiar și 100%.

Trimiterea unei întrebări

Trimiteți o întrebare fără obligație.

Prin urmare, nu este surprinzător că Clivet este alegerea preferată a celor care doresc să-și optimizeze
eficiența energetică în propria locuință, fără să ignore importanța esteticii în acest proces.
Obrazac za upit
Urmăriți-ne:
Contact
Clivet branch office Romania

Dev, Design & Hosting: Plavi Pixel d.o.o. 2023.

© . Clivet. All rights reserved

NATIV

Răcire A++ / Încălzire A+
Putere: 2,7 – 7 kW

De ce să alegeți Nativ?

  • Funcția „Follow me"
  • Funcție de auto-curățare
  • Comandă opțională prin Wi-Fi

CRISTALLO

Răcire A++ / Încălzire A+
Putere: 2,7 – 7 kW

De ce să alegeți Cristallo?

  • Design minimalist, rotunjit, elegant
  • Suflu de aer multidirecțional
  • Funcția de auto-curățare
  • WiFi / Control inteligent prin aplicație sau prin comandă vocală, cu ajutorul sistemelor Amazon Alexa sau Google Assistant

SCHIARA 2

Răcire A+++ / Încălzire A++
Putere: 2,7 – 3,5 kW

De ce să alegeți Schiara?

  • Distribuție foarte amplă a aerului datorită rotației motorizate a lamelelor la 180°
  • „Funcție în cascadă" pentru răcirea rapidă a încăperii
  • Funcția „Breeze away" care permite direcționarea suflului de aer după preferințe, atât la încălzire, cât și la răcire
  • Filtru de purificare: activ împotriva mirosurilor, prafului, polenului, sporilor și bacteriilor
  • WiFi / Control inteligent prin aplicație sau prin comandă vocală, cu ajutorul sistemelor Amazon Alexa sau Google Assistant

Clivet Stelvio

STELVIO

Răcire A+++ / Încălzire A+++
Putere: 2,7 – 3,5 kW

De ce să alegeți Stelvio?

  • Grad foarte înalt de eficiență energetică
  • Un spectru deosebit de larg de funcționare la temperaturi externe între -30 și +50 °C
  • Controlul nivelului de umiditate
  • Confort în orice situație datorită senzorului„Ochi inteligent"
  • WiFi / Control inteligent prin aplicație sau vocal cu ajutorul sistemelor Amazon Alexa sau Google Assistant