Calitate superioară aerului: Ce este ventilația controlată mecanic?

Fie că e vorba de factori chimici, fizici sau biologici, poluarea aerului din interior poate pune în grav pericol sănătatea umană.

Pentru a ține sub control calitatea aerului, soluții alternative, cum ar fi ventilația mecanică controlată, devin mai necesare ca oricând.

Materii poluanteFumul de țigară, monoxidul și dioxidul de azot, monoxidul de carbon, părul animalelor de companie, acarienii, mucegaiul, factorii chimici, fizici și biologici.
Agenți chimiciGazele anorganice, fumul pasiv, procesele de ardere la gătirea alimentelor și încălzire, materialele de construcție și mobilare, produsele de curățenie și întreținere, uneltele de lucru și produsele pentru lucru manual.
Agenți biologiciMicroorganismele (ciuperci, viruși, bacterii), alergenii din spațiul închis (acarieni, mucegai), polenul.
Agenți fiziciCâmpurile electromagnetice (EMF), zgomotul.
SoluțieVentilația mecanică controlată asigură un schimb continuu de aer, reducând concentrația de materii poluante.

De la fum de țigară din ambient până la monoxid de azot și dioxid de azot, cât și monoxid de carbon, fire din blana animalelor de companie, acarieni și mucegai. Aerul pe care îl inspirăm zi de zi acasă, la birou sau în alte spații închise e plin de materii poluante.

Reîmprospătarea adecvată a aerului

Având în vedere că majoritatea oamenilor petrec aproximativ 90% din timpul lor în spații închise, reînnoirea corespunzătoare a aerului este absolut esențială. Așadar nu e surprinzător faptul că Istituto Superiore di Sanità (institutul național italian de sănătate) a definit poluarea aerului din exterior și interior ca fiind „principalul factor de risc pentru sănătatea publică“.

Principalele materii care pot influența calitatea aerului din interior se clasifică, în general, în factori chimici, fizici și biologici. Pot proveni nu numai din surse externe, cum ar fi aerul poluat de afară sau polenul, dar și din surse interne. Acest lucru cuprinde oamenii și animalele care trăiesc într-un anumit mediu, praful, care este habitatul ideal pentru răspândirea microorganismelor, materialele de construcție, mobila și diverse sisteme.

Agenții chimici pot polua aerul în spațiile închise

Factorii chimici, sub forma gazelor anorganice, se găsesc des în ambientul casnic. De exemplu, fumatul pasiv contribuie la vicierea aerului din interior: de fapt, arderea tutunului dă naștere la peste 4000 de substanțe chimice deosebit de otrăvitoare, chiar cancerigene.

Un alt exemplu sunt procesele de ardere din timpul gătitului alimentelor și al încălzirii, care duc la concentrații ridicate de monoxid de azot și dioxid de azot (NO și NO2), dioxid de carbon (CO2) și monoxid de carbon (CO).

O cantitate însemnată de substanțe poluante pot elibera și materialele de construcție și materialele din care e fabricată mobila, cât și produsele de curățenie și întreținere. Acest lucru se poate referi totodată și la anumite instrumente de lucru, cum ar fi imprimantele, fotocopiatoarele și produsele destinate lucrului manual, cum ar fi adezivii.

Agenții biologici care afectează calitatea aerului din casă

Pericolele biologice sunt legate de prezența în aer a microorganismelor, cum ar fi ciupercile, virușii și bacteriile, precum și a alergenilor din spațiul închis, cum ar fi acarienii și mucegaiul.

Primele sunt potențiali transmițători ai numeroaselor boli infecțioase, cum ar fi gripa, varicela, rujeola, pneumonia și legioneloza. Cele din urmă includ acarienii, firele din blana animalelor de companie, ploșnițele și ciupercile.

Anumite tipuri de ciuperci, cum ar fi Alternaria alternata, pot totodată cauza dezvoltarea mucegaiului pe fructele și legumele putrede, cât și în mediile foarte umede, ceea ce duce la reacții alergice, cum ar fi astmul, conjunctivita, rinita și dermatita. Și mai trebuie adăugat polenul, alergen prezent de obicei în aer liber, dar care poate intra în spațiile închise, mai ales în lunile de primăvară, când alergiile la polen sunt frecvente.

Agenții fizici care afectează calitatea aerului în spațiul închis

Factorii fizici, cum ar fi câmpurile electromagnetice (EMF) și zgomotul, pot și ele afecta calitatea aerului din spațiul închis. Câmpurile magnetice pot fi produse de radio, TV și sistemele de telefonie mobilă, sistemele de transfer și transformare a energiei electrice, utilajele din industria de prelucrare și, în general, orice aparat care trebuie alimentat cu energie electrică, de exemplu aparatele de uz casnic. Pe de altă parte, zgomotul include un spectru larg de sunete, care pot fi deranjante, mai ales dacă sunt prea puternice.

Cum se asigură schimbul corespunzător de aer?

Prin ameliorarea calității aerului pe care îl inspirăm în spațiile închise și reducerea concentrației de materii poluante, fie că vin din afară sau din interior. De aceea este importantă asigurarea unei ventilări adecvate a aerului. Dar, în acest caz, ventilarea naturală, care se obține prin deschiderea ferestrelor deseori nu este suficient de eficientă.

De fapt, cu excepția cazului în care este filtrat corespunzător, aerul care intră din încăperile adiacente facilitează pătrunderea particulelor potențial dăunătoare sănătății, ceea ce duce la creșterea nivelului de poluare în spațiile închise. În plus, prin deschiderea ferestrelor, iarna căldura se disipează în afară, ceea ce înseamnă pierderi mari de energie și bani.

De aceea ventilația mecanică controlată este soluția ideală pentru menținerea circulației permanente a aerului în interiorul casei și, în general, în clădirile dens locuite de orice tip. După cum am menționat deja, această tehnologie specifică presupune utilizarea unor dispozitive care se montează, de obicei, în tavanul fals împreună cu sistemul de conducte de circulație, care, pe de o parte direcționează aerul evacuat spre afară, iar pe de altă parte permite intrarea în cameră a aerului curat și filtrat corespunzător.

Ventilația mecanică controlată

Ventilația mecanică controlată

Cu peste 30 de ani de experiență în dezvoltarea și conceperea soluțiilor de climatizare, Clivet oferă o gamă largă de sisteme de ventilație mecanică controlată, concepute pentru necesitățile fiecărui ambient. Sistemele de reînnoire și purificare a aerului de la Clivet, care se instalează ușor și oferă o eficiență excelentă, au un sistem de reînnoire termodinamică activă, care asigură încălzirea, dar și răcirea în timpul sezonului cald, și filtre electronice care împiedică pătrunderea particulelor prezente în aer prin câmpul electromagnetic.

Oricare sistem de ventilație mecanică controlată poate fi instalat împreună cu oricare sistem de încălzire și climatizare, inclusiv pompe de căldură, centrale termice și sisteme split.

Aflați mai multe despre soluțiile de ventilație mecanică Clivet.

Trimiterea unei întrebări

Trimiteți o întrebare fără obligație.

Prin urmare, nu este surprinzător că Clivet este alegerea preferată a celor care doresc să-și optimizeze
eficiența energetică în propria locuință, fără să ignore importanța esteticii în acest proces.
Obrazac za upit
Urmăriți-ne:
Contact
Clivet branch office Romania

Dev, Design & Hosting: Plavi Pixel d.o.o. 2023.

© . Clivet. All rights reserved

NATIV

Răcire A++ / Încălzire A+
Putere: 2,7 – 7 kW

De ce să alegeți Nativ?

  • Funcția „Follow me"
  • Funcție de auto-curățare
  • Comandă opțională prin Wi-Fi

CRISTALLO

Răcire A++ / Încălzire A+
Putere: 2,7 – 7 kW

De ce să alegeți Cristallo?

  • Design minimalist, rotunjit, elegant
  • Suflu de aer multidirecțional
  • Funcția de auto-curățare
  • WiFi / Control inteligent prin aplicație sau prin comandă vocală, cu ajutorul sistemelor Amazon Alexa sau Google Assistant

SCHIARA 2

Răcire A+++ / Încălzire A++
Putere: 2,7 – 3,5 kW

De ce să alegeți Schiara?

  • Distribuție foarte amplă a aerului datorită rotației motorizate a lamelelor la 180°
  • „Funcție în cascadă" pentru răcirea rapidă a încăperii
  • Funcția „Breeze away" care permite direcționarea suflului de aer după preferințe, atât la încălzire, cât și la răcire
  • Filtru de purificare: activ împotriva mirosurilor, prafului, polenului, sporilor și bacteriilor
  • WiFi / Control inteligent prin aplicație sau prin comandă vocală, cu ajutorul sistemelor Amazon Alexa sau Google Assistant

Clivet Stelvio

STELVIO

Răcire A+++ / Încălzire A+++
Putere: 2,7 – 3,5 kW

De ce să alegeți Stelvio?

  • Grad foarte înalt de eficiență energetică
  • Un spectru deosebit de larg de funcționare la temperaturi externe între -30 și +50 °C
  • Controlul nivelului de umiditate
  • Confort în orice situație datorită senzorului„Ochi inteligent"
  • WiFi / Control inteligent prin aplicație sau vocal cu ajutorul sistemelor Amazon Alexa sau Google Assistant