Ventilocovectorul și pompa de căldură: Sfaturi pentru încălzire și răcire eficiente

Astăzi există numeroase modalități de încălzire a locuinței dumneavoastră. Cunoașteți diferențele și avantajele fiecărui sistem?

Vă amintiți de timpurile când caloriferele erau singura modalitate de încălzire a locuințelor? Cu dezvoltarea tehnologiei și a sistemelor, astăzi avem o serie întreagă de noi opțiuni pentru încălzirea agreabilă pe timpul iernii, care asigură un grad optim de confort în casa dumneavoastră.

Fiecare sistem de încălzire are propriile caracteristici tehnice și avantaje, dar toate promit să economisească energie, ceea ce înseamnă facturi mai mici pentru încălzire.

Sisteme radiante de încălzire

În cazul clădirilor noi, dar și al renovării celor deja existente, sistemele de încălzire prin pardoseală devin o alegere tot mai populară și o alternativă sustenabilă caloriferelor convenționale. Dar cum funcționează aceste sisteme și care sunt principalele avantaje ale acestora? Spre deosebire de calorifere, care ocupă spațiu în locuința dumneavoastră, sistemul radiant de încălzire este aproape insesizabil.

El folosește țevi flexibile amplasate sub pardoseală, prin care, de obicei, circulă apă la temperatura între 30 și 40°C. Când se încălzește pardoseala, căldura se transferă prin radiație în interiorul încăperii, oferind un confort extraordinar în locuința dumneavoastră. Această soluție poate fi adaptată pentru aplicații pe perete și pe tavan, oferind fiabilitate și trăinicie. Economia de energie este și ea asigurată prin setarea unei temperaturi inferioare (spre deosebire de calorifere, care necesită o temperatură de peste 60 °C pentru a funcționa corect).

Aceste economii cresc substanțial dacă acest sistem se combină cu pompa de căldură, care utilizează energia regenerabilă gratuită (temperatura aerului, apa subterană sau căldura subterană). Este vorba de economii pe care nu le-ați putea face niciodată cu un boiler cu condensare, care folosește combustibili fosili.

Ventilocovectorul și pompa de căldură

Ventiloconvectoarele: sisteme inovatoare pentru confortul dumneavoastră

Ce sunt, de fapt, ventiloconvectoarele? Sunt similare caloriferelor sau funcționează mai degrabă ca panouri radiante? Ventiloconvectoarele amintesc prin aspect de radiatoarele clasice deoarece au un terminal, care se poate monta pe perete sau pe podea. Se diferențiază față de ele prin două aspecte fundamentale: ventiloconvectoarele eliberează aer direct în ambient și pot fi folosite nu doar pentru încălzire, ci și pentru răcire.

Modul în care funcționează este foarte simplu. Ventiloconvectoarele mai întâi aspiră aerul din încăpere cu ajutorul ventilatorului, apoi îl aduc la temperatura dorită cu ajutorul schimbătorului de căldură conectat la boilerul cu condensare sau pompa de căldură. După ce este încălzit sau răcit, aerul poate fi din nou distribuit în diverse încăperi din casă.

Bineînțeles, la fel ca toate soluțiile de climatizare, ventiloconvectoarele au și ele avantaje și dezavantaje. Unul dintre avantajele principale este consumul redus în timpul funcționării, similar sistemului radiant. În modul de încălzire e suficientă, de fapt, temperatura fluxului de 45-50 °C comparativ cu 60-70 °C pentru radiatoare, ceea ce permite ventiloconvectoarelor să funcționeze perfect cu generatoare de căldură la temperatură mică (pompe de căldură) și sisteme solare termice. Un alt avantaj este simplitatea utilizării, cu modele mai noi care au numeroase programe de ventilare și temporizatoare pentru reglarea perioadei de funcționare.

În ceea ce privește confortul care rezultă din temperatura uniformă în întreaga casă, acest lucru se poate obține prin alegerea produsului care corespunde cel mai bine nevoilor dumneavoastră. De exemplu, în cazul unei încăperi foarte mari, se recomandă instalarea ventiloconvectorului în mijlocul tavanului, în timp ce, pentru încăperi mai mici, soluția de perete poate fi mai potrivită.

Principalul dezavantaj al ventiloconvectorului este costul semnificativ de instalare, dar acesta se compensează prin reducerea consumului cu aproximativ 30 la sută comparativ cu radiatoarele. Mai sunt și alți factori, cum ar fi zgomotul, praful și consumul de energie electrică.

Și pompa de căldură?

Poate vă întrebați ce este, de fapt, pompa de căldură?

Pompa de căldură nu poate substitui ventiloconvectoarele sau sistemele radiante de încălzire, ci este dispozitivul cheie care permite acestora să funcționeze. Este vorba de un generator care este diferit în mod semnificativ față de boilerele clasice. Principala diferență constă în faptul că pompa de căldură poate funcționa eficient la temperaturi mici, de aceea nu se recomandă să fie folosită în combinație cu caloriferele convenționale. Dar ceea ce este și mai important, pompele de căldură folosesc surse de energie regenerabilă pentru funcționare.

Cu toții știm că ventiloconvectoarele deja permit economii semnificative în ceea ce privește cheltuielile cu încălzirea în combinație cu boilerele care folosesc combustibili fosili, cum ar fi gazul. Dar când integrați o pompă de căldură în sistem, beneficiați de avantaje și mai mari.

Pompe de căldură pentru toate nevoile

Clivet oferă diverse tipuri de pompe de căldură care sunt perfecte pentru combinații cu ventiloconvectoare, dar și cu alte sisteme, cum ar fi sisteme radiante pentru pardoseală, perete sau tavan.

Sunt disponibile două tipuri principale de soluții, adaptate nevoilor proprietarilor caselor individuale, blocurilor de locuințe, clădirilor de birouri și industriale:

  • Pompe de căldură cu componente multiple: după cum sugerează și numele, aceste pompe separă unitatea de interior de cea de exterior, optimizând organizarea și eficiența.
  • Pompe de căldură cu o componentă: aceste unități combină două componente în același produs, oferind un nivel înalt de confort și rentabilitatea semnificativă a investiției.

Pompele de căldură ale companiei Clivet reprezintă soluția ideală pentru toate nevoile dumneavoastră de încălzire și răcire, sporind astfel economiile și confortul.

Trimiterea unei întrebări

Trimiteți o întrebare fără obligație.

Prin urmare, nu este surprinzător că Clivet este alegerea preferată a celor care doresc să-și optimizeze
eficiența energetică în propria locuință, fără să ignore importanța esteticii în acest proces.
Obrazac za upit
Urmăriți-ne:
Contact
Clivet branch office Romania

Dev, Design & Hosting: Plavi Pixel d.o.o. 2023.

© . Clivet. All rights reserved

NATIV

Răcire A++ / Încălzire A+
Putere: 2,7 – 7 kW

De ce să alegeți Nativ?

  • Funcția „Follow me"
  • Funcție de auto-curățare
  • Comandă opțională prin Wi-Fi

CRISTALLO

Răcire A++ / Încălzire A+
Putere: 2,7 – 7 kW

De ce să alegeți Cristallo?

  • Design minimalist, rotunjit, elegant
  • Suflu de aer multidirecțional
  • Funcția de auto-curățare
  • WiFi / Control inteligent prin aplicație sau prin comandă vocală, cu ajutorul sistemelor Amazon Alexa sau Google Assistant

SCHIARA 2

Răcire A+++ / Încălzire A++
Putere: 2,7 – 3,5 kW

De ce să alegeți Schiara?

  • Distribuție foarte amplă a aerului datorită rotației motorizate a lamelelor la 180°
  • „Funcție în cascadă" pentru răcirea rapidă a încăperii
  • Funcția „Breeze away" care permite direcționarea suflului de aer după preferințe, atât la încălzire, cât și la răcire
  • Filtru de purificare: activ împotriva mirosurilor, prafului, polenului, sporilor și bacteriilor
  • WiFi / Control inteligent prin aplicație sau prin comandă vocală, cu ajutorul sistemelor Amazon Alexa sau Google Assistant

Clivet Stelvio

STELVIO

Răcire A+++ / Încălzire A+++
Putere: 2,7 – 3,5 kW

De ce să alegeți Stelvio?

  • Grad foarte înalt de eficiență energetică
  • Un spectru deosebit de larg de funcționare la temperaturi externe între -30 și +50 °C
  • Controlul nivelului de umiditate
  • Confort în orice situație datorită senzorului„Ochi inteligent"
  • WiFi / Control inteligent prin aplicație sau vocal cu ajutorul sistemelor Amazon Alexa sau Google Assistant